top of page

Suun kautta annettavat nivelravinteet - koiran nivelrikon hoidossa


 

Tiesitkö, että joka viides koira ja jopa 90% vanhemmista kissoista kärsii nivelvaivoista

Jos lemmikki ontuu, liikkuu kankeasti tai välttelee liikeitä, sillä on kipuja. Omistajalla on tärkeä rooli hoidon aloittamisessa, sanoo ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri Simona Lilius-Lappalainen.


Eläinlääkäreiden mukaan omistajan kannattaa kiinnittää huomiota ryhtiin, ilmeisiin, liikkumiseen, aktiivisuuteen, seurallisuuteen ja ruokahaluun. Kannattaa seurata, miten lemmikki nousee levolta. Jäykät ensiaskeleet ja kankea liikkuminen ovat selkeä merkki nivelkivusta.


Iän karttuessa pieni nivelten kuluminen on edessä useimmilla lemmikeillä, ovathan ne hyvän hoidon ansiosta yhä pitkäikäisempiä. Ontuminen ja jäykkyys eivät kuitenkaan kuulu normaaliin ikääntymiseen, Lilius-Lappalainen sanoo.

Nivelsairauksien ennaltaehkäisyn avainasia on pitää lemmikki hyväkuntoisena sekä normaalipainoisena. Myös liikkuminen on isossa roolissa nivelvaivaisen lemmikin kanssa.

No75 Niveltuote on ihmisille, mutta sopii erittäin hyvin myös rakkaille lemmikeille

No75 kollageeni nivelille sopii kaikenikäisille ja -kokoisille lemmikeille

Koirien ja kissojen nivelrikon hoidossa käytetään tulehduskipulääkkeiden ohella erilaisia suun kautta annettavia nivelravinteita, joiden tarkoituksena on vähentää kipua ja lisätä nivelen liikkuvuutta.


Tyypin II kollageenista on osoitettu olevan hyötyä koiran nivelrikon hoidossa, mutta suurin osa tutkimuksista on arvioitu vain subjektiivisesti. Suurin osa nivelruston kollageenista on tyypin II kollageenia. No75- kollageeni tuote nivelille sisältää bioaktiivista II-tyypin kollageenia, glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, hyaluronihappoa ja C-vitamiinia eli kaikki mitä nivelet kaipaavat. Tuote myös lemmikeille näiden ikääntyvien ja aktiivisesti liikkuvien lemmikkien nivelille, luustolle ja lihaksistolle.


Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti

Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat ruston rakenneosia. Kondroitiinisulfaatit ovat glykosaminoglykaaneja ja glukosamiinit glykosaminoglykaanien esiasteita. Glykosaminoglykaanit osallistuvat ruston nestetasapainon säilyttämiseen, mikä on välttämätöntä ruston normaalille viskoelastiselle toiminnalle. Suun kautta annettavaa glukosamiinia on saatavilla eri suoloina.

Suomessa myytävissä koiran nivelravinteissa on pääasiassa glukosamiinihydrokloridia Glukosamiinihydrokloridin tehoa on tutkittu koiran nivelrikon hoidossa. Glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin käyttö nivelrikon tukihoidossa perustuu olettamukseen, että nivelruston rakenneosien syöttäminen lisää niiden pitoisuutta nivelessä ja edesauttaa ruston uudistumista.


Glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin on todettu yhteisvaikutteisesti estävän tulehdusta ja rustoa hajottavien entsyymien toimintaa.

Pitkäaikainen annostelu paransi kondroitiinisulfaatin hyötyosuutta. Suun kautta annetun glukosamiinin on osoitettu kulkeutuvan koiran nivelrustoon. Kondroitiinisulfaattia on käytetty ja tutkittu nivelrikon hoidossa samankaltaisin lähtö oletuksin kuin glukosamiiniakin, ja sen on arveltu lisäävän proteoglykaanisynteesiä rustossa. Kondroitiinisulfaatin on osoitettu imeytyvän suun kautta nautittuna.

Koiralla nestemäisenä/ jauheena annetun glukosamiinisulfaatin on todettu imeytyvän tablettina annettua glukosamiinihydrokloridia paremmin.


HYALURONIHAPPO

Hyaluronihappo on N-asetyyli-glukosamiinista ja glukuronihaposta muodostunut glykosaminoglykaani. Sitä on luonnostaan kaikissa elävissä organismeissa. Ravintolisänä käytettävän hyaluronihapon tulee olla suurimolekyylistä hydrolysoitumatonta hyaluronihappoa vaikuttaakseen elimistössä. Hyaluronihapon syöttäminen nivelrikkoisille koirille perustuu olettamukseen, että nivelnesteen ainesosien syöttäminen lisäisi niiden pitoisuutta nivelnesteessä. Nivelrikkoisessa nivelessä hyaluronihapon määrän on todettu vähentyneen. Hyaluronihapon tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta. Vaikutuksen epäillään olevan kaksitahoinen: niveleen pistetty hyaluronihappo auttaa mekaanisesti parantamalla nivelnesteen viskositeettia sekä farmakologisesti lisäämällä hyaluronihapon ja ruston soluväliaineen ainesosien tuotantoa. Suun kautta annetun hyaluronihapon on todettu päätyvän pienissä määrin niveliin koirilla.


Nivelravinteen vaikutuksia koiran nivelrikkoon

Nivelravinteita on tutkittu koiran nivelrikon hoidossa, mutta tutkimusten taso vaihtelee eikä tulosten tulkinta ole yksiselitteistä. Voimme sanoa, että nivelravinteen tehosta on tutkimusnäyttöä, jos nivelravinteen teho on voitu osoittaa useissa hyvälaatuisissa tutkimuksissa. Hyvälaatuisessa tutkimuksessa tutkimukseen osallistuvat koirat vastaavat mahdollisimman hyvin niitä koiria, joihin tutkimustuloksia halutaan yleistää. Hoitovastetta verrataan kontrolliryhmään, joka voi koostua joko lumelääkettä saavista koirista tai koirista, jotka saavat hoitoa, jonka teho on tunnettu. Tutkimus on oikeaoppisesti satunnaistettu ja sokkoutettu ja hoitovastetta arvioidaan monipuolisesti.

Virallisesti koirien nivelravinteet eivät ole ravintolisiä vaan täydennysrehuja. Ne kuuluvat rehulainsäädännön alaisuuteen eikä niitä saa markkinoida terveysväittämin, kuten nivelsairauksia ehkäisevinä tai parantavina. Poikkeuksen tekevät erityisruokavalioiksi tutkimusnäytön perusteella hyväksytyt ruuat.


No75- Niveltuote sopii sinunkin rakkaalle lemmikillesi! Tuote on valmistettu Suomessa.Lähdeluettelo Lähdeluettelo löytyy kokonaisuudessaan verkkosivulta www.sell.fi/eläinlääkärilehti/ verkkoaineistoa paperilehteen.


Ella Söderlund, ELL Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto ella.soderlund@helsinki.fi Artikkeli on osa kirjoittajan erikoistumisohjelmaa.

Helka Heikkilä, ELT, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri

Suun kautta annettavat nivelravinteet koiran nivelrikon hoidossa – kirjallisuuskatsaus Use of oral joint supplements in treatment of osteoarthritis in dogs – Revie

Suomen eläinlääkärilehdessä (2019, 125, 7) julkaistu tutkimus suunkautta annettavista nivelravinteista koirille: https://helda.helsinki.fi//bitstream/handle/10138/334586/SEL_7_19_Soderlund_et_al._Suun_kautta_annettavat_nivelravinteet.pdf?sequence=1


212 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page