top of page

HIUSTEN LÄHTÖ JA HIUSTEN OHENEMINEN

Päivitetty: 11. syysk. 2020

Hiustenlähtö on normaalia ja se liittyy hiuksen elinkaaren vaiheeseen, jossa lepovaiheessa oleva hius irrottautuu päänahasta. Ihminen menettää noin 70-100 hiusta päivittäin. Hiustenlähtö liittyy siis hiusten elämänkaareen, joka alkaa hiusten kasvuvaiheesta ja päättyy hiuksen irtoamiseen. Tämän jälkeen hiustuppi voi valmistautua uuden hiuksen kasvattamiseen menetetyn tilalle.


Hiusten kasvuvaihe kestää noin 2–8 vuotta. Kasvuvaihe alkaa päänahasta ja hiuksen elävä osa löytyy hiustupesta, jonka ytimessä sijaitsee hiusnysty. Jokainen hiusnysty tuottaa keskimäärin 25 hiusta kerallaan. Se on kasvukeskus, josta hiuksen juuri saa ravintonsa ja josta hius kehittyy. Hiusten elämänkaaren aikana noin 85 % hiuksista on yhtä aikaa kasvuvaiheessa ja loput 15 % väli- ja lepovaiheessa.


Hiusten välivaihe kestää 4–6 viikkoa. Tänä aikana hius kuolee, sen juuriosa irtoaa hiusnystystä ja hiustuppi alkaa surkastua.


Hiusten lepovaihe kestää 2–3 kk. Hiustuppi työntää kuollutta hiusta kohti ihon pintaa. Lopulta hius irtoaa hiustupesta ja hiustuppi valmistautuu tuottamaan uuden hiuksen.

Jos hiustenlähtö on normaalia vilkkaampaa ja hiukset alkavat osoittaa myös ohenemisen merkkejä, voidaan ajatella, että hiustenlähdön syynä on elimistön ja hiuspohjan ravintoaineiden puutos.

Hiuspohjan ongelmat heijastuvat hiustuppien hyvinvointiin ja lopulta hiusten kuntoon.

Ja kun kehomme ravintoaineet ovat vähissä, elimistömme keskittyy suojaamaan elintoimintojamme säästäen tärkeät ravintoaineet niihin toimintoihin, joita ilman emme selviä hengissä. Tämän vuoksi esimerkiksi hiuksien kunto heikkenee ensimmäisenä, kun elimistömme kärsii sille tärkeiden ravintoaineiden puutteesta.


Hiustuppien määrää ei voi lisätä eikä kuollutta hiustuppea palauttaa toimivaksi. Siksi päänahan hyvinvointiin kannattaa kiinnittää ajoissa huomiota, sillä sen hyvinvoinnilla on suuri merkitys myös hiuksiemme hyvinvointiin.


Hiustenlähtö ja  hiusten terveyteen vaikuttavat tekijät

Hiuspohjan ongelmiin tai hiustenlähtöön voi olla monia syitä, kuten elämänmuutokset, dieetit, sairaudet tai hormonaaliset muutokset. Stressi, kiire ja unettomuus rasittavat elimistöä, nostavat stressihormonitasoa ja heikentävät hiuspohjan verenkiertoa. Tällöin hiustuppien hapen- ja ravinnonsaanti huononee ja hiukset eivät saa rakennusaineita kehittyäkseen.Tietyt lääkkeet ja useat sairaudet voivat aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä myös raudanpuuteanemia. Naisilla raudanpuute etenkin kuukautisten aikaan voi aiheuttaa hiustenlähtöä, joten raudan syöminen voi tällöin auttaa. Vaihdevuodet ovat monella tapaa käännekohta naisen elämässä. Vaikutuksen huomaa myös hiuksissa. Munasarjojen toiminnan hiipuminen aiheuttaa estrogeenitason laskun ja lopulta estrogeenin tuotantoloppuu tyystin. Koska estrogeenilla on selvä yhteys hiusten kuntoon, hiukset usein harvenevat ja ohenevat vaihdevuosien myötä. Hormoneilla on vaikutuksensa hiusten hyvinvointiin.


Sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa aiheuttaa hiusten kuivumista ja ohenemista sekä irtoamista. Hiustenlähtö voi olla myös puhtaasti perinnöllistä. Miehistä noin kaksi kolmesta kaljuuntuu jonkinasteisesti ennen 60 ikävuottaan. Useimmin kyse on miestyyppisestä kaljuuntumisesta, joka johtuu perintötekijöistä ja mieshormoneista. Naistyyppinen kaljuuntuminen vastaa periaatteessa miestyyppistä kaljuuntumista. Kaljuuntumista voi hoitaa hiustenlähtöä pysäyttävillä tai jopa hiustenkasvua lisäävillä lääkkeillä tai ainakin ylläpitää jäljellä olevaa hiusta. Kannattaa tutustua myös erilaisiin hiusten hyvinvointia vahvistaviin ravintoainevalmisteisiin. Niistä voit saada juuri oikeanlaista apua oman ongelmatyyppisi hoitoon.


Hiusten hyvinvointia tukevat ravintoaineet

Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen voivat olla merkki elimistön tiettyjen ravintoaineiden puutteesta. Hiusten hyvinvointiin vaikuttavat erilaiset vitamiinit, aminohapot ja hivenaineet. Näistä tärkeimpiä ovat rauta, L-kysteiini, b5- vitamiini, argiini, C-vitamiini, biotiini, antioksidantit.


C-vitamiini on ehkä tärkein vitamiini, jolla voit tukea hiusten hyvinvointia ja kasvua. Ilman C-vitamiinia elimistömme ei nimittäin voi tuottaa hiuksille elintärkeää kollageenia, joka on elimistömme luonnollinen proteiini ja rakennusaine. C-vitamiini vaikuttaa myös hiuksille tärkeän raudan imeytymiseen elimistössä.Rauta vaikuttaa elimistön punasolujen toimintaan ja sitä kautta hapen kuljetuskykyyn, jolla on luonnollisesti merkitystä myös hiusten hyvinvoinnille. Tiheä hiustenlähtö ja elottoman näköiset hiukset voi kertoa lievästä raudan puutteesta, vaikka veren rauta-arvot olisivatkin tutkimuksissa normaalit. Raudan puute pystytään pysäyttämään nopeasti erilaisilla rautavalmisteilla jo muutamassa viikossa. Myös aminohappo Argiini vaikuttaa elimistömme verenkiertoon.


B-vitamiinit edistävät hiusten kasvua kuljettamalla hiukselle tärkeitä ravintoaineita päänahkaan, joka tukee hiusten hyvinvointia ja kasvua. B-vitamiineista tärkeimpiä ravintolähteitä hiuksille ovat bioteeni (B7), pantoteenihappo (B5) ja B12-vitamiinit. Bioteenin puutteen on todettu aiheuttavan ihon kuivumista, hiusten lähtöä ja kaljuuntumista. Kysteiinia ja pantoteenihappolisiä (B5-vitamiinia) käytetään usein erilaisissa hiustenhoitotuotteissa, koska sen tiedetään olevan tärkeää hiusten kasvun kannalta.


L-kysteiini edistää elimistön kollageenin tuotantoa, jonka todettu lisäävän hiusten kasvulle tärkeiden ja hiusten vähentymistä ehkäisevien proteiinien muodostumista. Kollageenia pidetään yhtenä tärkeimmästä elimistön rakennusaineesta, joka vaikuttaa ihon, hiusten, kynsien ja jopa ripsien kasvuun. Kollageeni auttaa myös kosteuttamaan kuivia ja hauraita hiuksia ja kynsiä.


Miten ja miksi kollageeni vaikuttaa hiustenlähtöön ja kasvuun? Syy löytyy ihmisen ikääntymisprosessista, jonka seurauksena myös kollageenin tuotanto vähenee ja lopulta päättyy kokonaan. Naisilla tämä tapahtuu tutkitusti vaihdevuosien aikaan ja miehillä hieman myöhemmin. Kun kollageenin määrä vähenee elimistössä, hiukset alkavat haurastua ja ohentua. Yhtä lailla kollageenin tuotannon loppuminen näkyy ihon veltostumisena sekä ripsien ja kynsien kasvun hidastumisena. No75 -Kollageeni Gold valmisteen sisältämien aineosien on tutkittu ehkäisevän näitä iän tuomia muutoksia ja edesauttavan hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointia.


Kollageeni Gold tukee hiusten hyvinvointia – tuotteella on tutkittuja vaikutuksia

No75-Kollageeni Gold tuotteet poikkeavat muista kollageenia sisältävistä ravintolisistä niin, että tuotesarjan kollageeni pystyy imeytymään elimistöön ilman muita ravintolisiä. No75- Kollageeni Gold sisältää siis kaikki tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet, jotta kollageenin imeytyminen on mahdollinen. Tuote on myös 100 prosenttisesti suomalainen, eikä se sisällä lisättyä sokeria tai muita lisäaineita.Hydrolysoidun kollageenin lisäksi tuote sisältää:

Rautaa – auttaa hapen kuljetuksessa elimistössä, vaikuttaa hiuksiin vahvistamalla niitä ja auttaa terveiden hiusten kasvussa Sinkkiä – välttämätön osatekijä proteiinien muodostumisprosesseissa ja solujen uudistumisessa, edistää hiusten, kynsien ja ihon pysymistä normaalein L-kysteiiniä – aminohappo ja keskeinen ainesosa pitämään yllä hiusten ja kynsien rakennetta, tarvitaan hiusten tärkeimmän proteiinin, keratiinin muodostumiseen ja se toimii yhdistäen yksittäiset keratiinikuidut hiuksessa.

Biotiinia (B-7 vitamiini) ja pantoteenihappoa (B-5 vitamiini) – B-vitamiinit auttavat muun muassa kuljettamaan happea ja ravinteita päänahkaan ja hiustuppeen tukien hiusten kasvua, biotiini lisäksi edesauttaa keratiinin muodostumisessa C-vitamiinia – edistää kollageenin muodostumista ja raudan imeytymistä elimistöön

Peltokorteuutetta – toimii antioksidanttina ja edistää verenkiertoa auttaen päänähän ja hiustupen hyvinvointia, sisältää seleeniä ja kaikista kasveista eniten piitä, jotka ovat välttämättömiä hivenaineita hiusten ja kynsien hyvinvoinnille.


Valmistettu Suomessa

683 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page